Необходима е лявоцентристка алтернатива в българската политикаСофия, 15 март 2024 г. - Патриарх Неофит

...
Необходима е лявоцентристка алтернатива в българската политикаСофия, 15 март 2024 г. - Патриарх Неофит
Коментари Харесай

Иво Христов: Тезата за „война до стратегическа победа” е погрешна и неморална

Необходима е лявоцентристка опция в българската политика

София, 15 март 2024 г.  - „ Патриарх Неофит беше радетел за единението по време на разкола, а по-късно водеше със примирение. Загубихме извънреден човек. Затова и съм малко обезпокоен от метода, по който някои частни малките екрани отразяват това скръбно събитие, пробвайки се да го вкарат в настояща политическа конспирация. Това не трябва да става никога. Това е противоположното на идеята на живота на нашия патриарх – единението на народа и на българските православни християни. 

Трябва да имаме мъдростта да се придържаме към християнските духовни категории примирение, обич, религия, които са надалеч над злободневната политика. “

Това съобщи в ефира на предаването „ Панорама “по Българска национална телевизия Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D), във връзка кончината на патриарх Неофит.

Евродепутатът напомни, че има случаи на духовни водачи, които са отприщвали грандиозни политически процеси – да вземем за пример, Ганди в Индия. 

„ Всеки политик, бил той най-баналният артикул на актуалното общество, има собствен нравствен мащаб. За страдание, през последните години пиарът се самопокани в политиката и застана като екран сред жителите и политиците. И защото смирението не е най-продаваемата стока (то е надълбоко вътрешно положение на човека), пиарите продават евтиното. Продават лъскавата усмивка, щастливото семейство, триумфалния облик. И това е повода днешната политика да поевтинее. Затова се избират лидери-манекени. Откъдето и слабото водачество. Защото постоянно дълбокият човек, духовният човек не е артикул, не е продаваем “, сподели още Христов. 

„ Нидерландия няма държавно управление от няколко месеца насам, Белгия живя близо две години, без да има министър председател, в Германия също мъчно бе формирано държавно управление, само че това са страни с дълга съдружна традиция и просвета, с добре работеща администрация, която не зависи в такава степен от висшата политическа власт “, разяснява евродепутатът. 

По думите му, у нас, за жалост, казусът не е подобен. 

„ Опасявам се, че от дълго време суверенитетът на страната ни изтича отвън българските институции и въпросите се вземат решение извън. При всичката ми благосклонност да допускам, че текат трагични договаряния за кабинет, мисля, че въпросът ще бъде решен извън. Песимист съм – евентуално кабинет ще има “, сподели още Христов. 

Според евродепутата народопсихологическите особености на всеки народ се демонстрират също по този начин и в политическия живот. 

„ Когато преди време попитали един римски влъхва коя е най-хубавата конституция, той дал отговор: „ Най-напред ми кажете за коя ера и за кой народ. Няма да избягаме от личната си сянка, само че е реалност, че промяната в Конституцията не реши никой проблем, а в противен случай – задълбочи съществуващите. За мен огромният проблем е неналичието на легитимност на българските политически институции. Дори държавното управление, което имаме сега, не бе определено от гласоподавателите с тази концепция – нито симпатизантите на ГЕРБ гласоподаваха с концепцията да се коалират в миналото с ПП-ДБ, още по-малко десните симпатизанти ратуваха за коалиция с ГЕРБ. На последните избори всички бяха излъгани. Дори диалогът дали ще има една ротация или две, три или повече илюстрира разпада на сегашната конституционна рамка, на сегашните механизми “, счита Иво Христов. 

В ефира на Българска национална телевизия евродепутатът изрази изрично мнение, че би трябвало да се върне легитимността на българския политически живот, защото жителите са обърнали тил на урните. 

„ Наглед това наподобява нереален проблем: какво толкоз – имаме институции, имаме държавно управление, сглобили сме го някак. Това си споделяме за разтуха. Но когато има недовериe на обществото, когато публичният контракт сред жителите и политиците е разкъсан, то се демонстрира в разнообразни форми на безвластие. Гражданите стартират да заобикалят законите, те не имат вяра на институциите, просто търсят метод да се оправят сами. Нараства престъпността. Емиграцията също е подтиквана от неналичието на вероятност. Това са резултатите от рухналата легитимност. “

Според Иво Христов на българската политика ѝ би трябвало завръщане на здравия разсъдък и действителна конституционна промяна, която разпознава същинските проблеми и ги лекува. 

„ Новата конституционна промяна не взема решение никакъв проблем, политизирайки прокуратурата “, разяснява Христов. 

По думите му, в случай че се появи политическа опция, тя ще бъде лявоцентристка, без значение дали ще бъде обединяване на разнообразни леви обединения, или нова партия: „ Необходимост от опция явно има, в случай че жителите не гласоподават. “

Според Христов през последните години левицата в Европа е сбъркала пътя, като е напуснала икономическия терен, пристанала е на неолибералния консенсус и се е заела единствено и само със отбраната на правата на малцинствата – полови, расови и впрочем: „ Това е една глуха линия, тази динамичност е изчерпана, правата са обезпечени. “ 

„ Не бих опростил разбора на войната в Украйна единствено до интернационалното право. От позиция на интернационалното право е ясно кой е агресорът – Русия стартира тази война, само че Европа не е почтена. Европа направи доста, с цел да сътвори предпоставки за този спор. Не одобрявам към момента необятно битуващата в Европа теза за „ война до стратегическа победа “. Считам я за невъзможна, неправилна и неморална “, сподели още евродепутатът.

Той добави още, че всеки жител има метод да взе участие в политическите процеси – най-сигурният е да гласоподава. 

За контакт с Групата   на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед10955Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед53096Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед60313Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед39229Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед20816Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164045Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127899Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95276Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90801Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен П
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР